Таджикистан планира да премахне руския език като официален
Таджикистан планира да премахне руския език като официален / снимка: БГНЕС

Проектозакон в Таджикистан забранява употребата на руския език в рекламата, бизнес документацията и правителствените разпоредби, което вероятно ще раздразни Русия и съседен Узбекистан, съобщи Ройтерс.
   
Една четвърт от 7,5-милионното население на централноазиатската държава е съставено от етнически узбеки. Руското и киргизското малцинство съставляват 1 процент от населението на Таджикистан, където руският език намира широка употреба сред градското население.
   
Законопроектът вероятно ще предизвика отрицателна реакция от Москва, по-малко от две седмици преди посещението на руския президент Дмитрий Медведев в Душанбе.

Отношенията на Таджикистан с Узбекистан са белязани от конфликти около разпределението на енергийните и водни ресурси. Узбекистан остро се противопостави на плановете на Душанбе да построи нова водноелектрическа централа, тъй като се опасява, че тя ще намали притока на вода на узбекистанска територия.
   
Съгласно законопроекта публичните съобщения, рекламите, етикетите в магазините, бизнес документацията и цялата кореспонденция на правителство и съдилищата трябва бъдат на таджикски.
   
Законопроектът предвижда да се забрани официалната документация да се води на руски и узбекски, дори в районите с преобладаващо узбекско население.

Проектът ще бъде внесен за гласуване в парламента следващия месец.

Депутатите отказаха да коментират причините за налагането на езиковите ограничения. За разлика от останалите централноазиатски народи, които говорят тюркски езици, таджиките говорят разновидност на фарси.
   
Съгласно проекта правителството трябва да насърчи употребата на арабската писменост, използвана в Иран, вместо кирилицата, на която се пише в момента, допълва БТА.

Езиковата политика е сложен проблем в страните от бившия съветски блок, където руският беше доминиращ до такава степен, че в някои райони дори изместваше местните езици.