/ Istock
Световната здравна организация (СЗО) отчита напредък в борбата с опасните трансмазнини, въпреки че поставената през 2018 г. цел за пълната им  забрана в храните до 2023 г. не е постигната, предаде ДПА. 

За пет години делът на хората, които поне частично са защитени от трансмазнините със закон, е нараснал от 6 процента на 46 процента от световното население, обявиха от СЗО. Препоръките на организацията са изпълнили 53 страни. 

Сред тях са забрана за използване на повече от два грама промишлено произведени трансмазнини на 100 грама мазнини или забрана на частично хидрогенираната мазнина като хранителна съставка. Тя е един от най-големите източници на трансмазнини в храните. 

СЗО: 5 млрд. души са изложени на токсични трансмазнини в храните

Те могат да се получават по естествен път или чрез процеси в хранителната индустрия. 

Високият прием на трансмазнини е вреден за здравето, като увеличава рисковете от липометаболитни нарушения и коронарна болест на сърцето. Те се срещат в печива и сладкарски изделия, пържените продукти от картофи и готови ястия, отбелязва ДПА. 

Според СЗО трансмазнините могат да бъдат заменени без допълнителни разходи или промени във вкуса.
В Европейския съюз от 2021 г. на пазара са разрешени само храни, които съдържат по-малко от два грама промишлени трансмазнини на 100 грама мазнини. 

Според СЗО Дания е сред пионерите в борбата срещу трансмазнините. Страната ги е ограничила драстично преди около 20 години и отбелязва намаляване на сърдечносъдовите заболявания, казват от организацията. 

СЗО похвали Дания, Полша, Литва, Саудитска Арабия и Тайланд за правилата, свързани с трансмазнините, отбелязва ДПА.
Теодора Славянова/БТА