/ iStock/Getty Images
В понеделник Световната здравна организация (СЗО) и британската Общност на нациите отправиха съвместен призив уязвимите малки държави да получат по-добър достъп до ваксините срещу COVID-19, за да съживят икономиките си.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и ръководителят на Общността на нациите Патриша Скотланд се срещнаха в централата на здравната агенция на ООН в Женева, за да подпишат споразумение за прекратяване на пандемията и борба с неравнопоставеността по отношение на ваксините.

"Въздействието на пандемията ще се усеща десетилетия наред, особено сред най-уязвимите", заяви Гебрейесус.

Колкото по-дълго се проточва пандемията, толкова по-силно ще бъде това въздействие, смята той.

СЗО иска до края на юни 70 % от населението във всяка държава да бъде напълно ваксинирано.

Гебрейесус заяви, че досега 42% от гражданите на Общността са били напълно ваксинирани, но в африканските ѝ държави членки този процент е едва 23%.

Патриша Скотланд отбеляза, че 32 от 42-те малки държави в света са в Общността на нациите.

"При сегашните световни нива на ваксинация бихме могли да ваксинираме цялото население на тези държави в рамките на два или три дни", каза тя.

Родената от Британската империя Общност на нациите обединява около една четвърт от държавите в света и една трета от световното население.

"Равният достъп до ваксини, особено за малките и уязвими държави, е най-належащият политически, икономически, социален и морален приоритет", заяви Скотланд.

Освен върху пандемията, меморандумът за разбирателство между СЗО и Британската общност се фокусира върху насърчаването на универсалното здравно покритие и първичните здравни грижи, укрепването на здравната сигурност и обмена на иновации и знания.

Общността на нациите включва развити държави като Великобритания, Канада и Австралия, както и бързоразвиващи се икономики като Индия, Нигерия и Малайзия и малки островни държави като Тувалу и Барбадос.
БГНЕС