/ iStock
Световната здравна организация (СЗО) призова богатите страни спешно да осигурят 16-те милиарда долара (14 милиарда евро), които все още липсват за финансиране на плана ѝ за борба с пандемията от COVID-19.

"Науката ни даде инструментите за борба с COVID-19; ако те бъдат солидарно споделени в световен мащаб, можем да сложим край на COVID-19 като извънредна ситуация за здравето в световен мащаб тази година", заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Ако страните с по-високи доходи платят своя справедлив дял от разходите за ACT-Accelerator, партньорството може да подкрепи страните с ниски и средни доходи да преодолеят ниските нива на ваксинация срещу COVID-19, слабите тестове и недостига на лекарства", каза той в изявление.

СЗО: Половин милион души по света са починали от Омикрон

Акселераторът ACT-A, акроним на Access to tools against COVID (Достъп до средства срещу COVID), е устройство, създадено от най-големите международни здравни агенции, но също така и от Световната банка и фондация "Бил и Мелинда Гейтс". Ръководен от СЗО, той отговаря за ускоряването на достъпа до инструменти за борба с коронавируса в развиващите се страни. Един от компонентите му е системата COVAX, създадена в началото на пандемията и преди появата на ефективни ваксини, за да се опита да гарантира справедлив достъп на целия свят до ваксини. В средата на януари тя достави милиардната доза ваксина.

Осъществяването на ACT-A изисква около 23,4 млрд. долара (20,5 млрд. евро) за периода октомври 2021 г. - септември 2022 г., но досега са събрани само 800 млн. долара (700 млн. евро).

СЗО и Общността на нациите с молба за помощ на малките държави

Поради това програмата призовава богатите държави да предоставят 16 млрд. долара "за запълване на непосредствения недостиг на финансиране", а останалата част да бъде самофинансирана от държавите със средни доходи. Шест държави - Канада, Германия, Кувейт, Норвегия, Саудитска Арабия и Швеция - са достигнали или надхвърлили нивото на справедливо финансиране. Само 0,4 % от 4,7 милиарда скринингови теста за COVID-19, извършени в световен мащаб, са използвани в развиващите се страни, където само 10% от населението е получило поне една доза от ваксината.
 
БГНЕС