/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация изрази съжаление във вторник, че от откриването на варианта Омикрон досега са регистрирани половин милион смъртни случая на COVID-19, като нарече този брой "повече от трагичен".

Ръководителят на СЗО по въпросите на извънредните ситуации Абди Махамуд заяви, че в световен мащаб са регистрирани 130 милиона случая и 500 000 смъртни случая, откакто в края на ноември вариантът Омикрон беше обявен за тревожен.

Оттогава той бързо измести Делта като доминиращ вариант на коронавируса в света, тъй като е по-заразен, въпреки че изглежда причинява по-малко тежки заболявания.

"В епохата на ефективните ваксини, половин милион души да умрат, това наистина е нещо трагично", каза Махамуд при предаване на живо в каналите на СЗО в социалните медии.

"Докато всички казваха, че Oмикрон протича по-леко, пропускаха факта, че половин милион души са починали, откакто той е бил открит", каза той.

В седмичната си епидемиологична актуализация за COVID-19, публикувана по-късно във вторник, СЗО заяви, че през миналата седмица са регистрирани близо 68 000 нови смъртни случая - със седем процента повече в сравнение с предходната седмица.

Същевременно броят на новите седмични случаи на болестта е намалял със 17% до близо 19,3 млн. души.
БГНЕС