Съдът в Триполи заседава – 2 свидетели ще бъдат разпитани
Съдът в Триполи заседава – 2 свидетели ще бъдат разпитани / netinfo

Двама свидетели на обвинението ща бъдат разпитани по време на седмото заседание на Наказателния съд в Триполи по делото срещу българските медици днес. Прогнозата е, че това е предпоследното заседание на съда преди окончателното произнасяне на присъдите на медиците и палестинския лекар Ашраф.

На 23 септември в целия мюсюлмански свят започва свещеният месец Рамадан. Очакванията са дотогава да се проведе последното заседание на Наказателния съд в Триполи, а след края на Рамадан, в първите дни на ноември, да бъдат произнесени и окончателните присъди по делото срещу българските медици и палестинския лекар.

Най-вероятно днешното заседание ще продължи по-дълго от обичайното. Ще бъдат разпитани двама свидетели на обвинението, а прокурорите и адвокатите на болните от СПИН деца ще произнесат пледоарии.

Свидетелски показания ще даде 14-годишното момиче Сохейла, която през 1998 година е заразена с вируса на СПИН. Детето вече веднъж е свидетелствало пред съда в Бенгази и е разпознало като извършител на престъпното деяние медицинската сестра Снежана Димитрова. Според Сохейла българската медицинска сестра я е заразила със СПИН на 30 септември 1998 година. Дневниците на болницата обаче показват, че на този ден Снежана Димитрова не е била на работа. На-вероятно сега детето ще промени пред съда в Триполи датата, на която е било заразено, за да съвпадне с някой от работните дни на медицинската сестра.

За пореден път има въпросителни и около присъствието в съдебната зала на Тохами Туми - адвокатът на палестинския лекар. Заради неуредени финансови сметки със семейството на палестинския лекар Тохами Туми не присъства на 6-то заседание на Наказателния съд. Неговото повторно отсъствие може да се превърне във формален повод за отлагане на заседанието.