/ БГНЕС
Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на Симеон Сакскобугготски срещу отнемането на двореца „Кричим“. Това стана ясно от публикувано решение на сайта на Европейския съд по правата на човека.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург излезе с решение по „царската реституция“ – той дава на българското правителство срок до 13 септември да се споразумее със Симеон Сакскобургготски или да даде възражения. Бившият премиер подаде три жалби – за мораториума за ползване и разпореждане с имотите; за двореца „Кричим“; и за хижите „Ситняково“ и „Саръгьол“. Съдът допуска жалбите срещу мораториума на парламента и за имотите „Ситняково“ и „Саръгьол“.

Скандална сделка с "Царските конюшни" в центъра на София

Едната жалба е за наложения през 2009 г. от парламента мораториум върху царските имоти и забрана на семейството да се разпорежда с тях. Втората жалба е заради влезли в сила съдебни решения, според които реституцията на ловните хижи “Ситняково” и “Саръгьол” е незаконна. Те бяха присъдени на държавата.

В края на 2017 работна група към Министерството на правосъдието изяви намерение да направи споразумение със Симеон Сакскобургготски, но след това даде заден.

Според съда в Страсбург третата жалба, която е за връщане на собствеността върху двореца „Кричим“, е неоснователна, тъй като по казуса има окончателно решение на българския съд.

Адвокатът на Сакскобургготски: Страстите ще се разбунят

През 2008 г. Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза поискаха реституирането на 7 имота, като се позоваха на решение на Конституционния съд, с което през 1998 г. беше обявен за противоконституционен Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници.

Изпълнителната власт не може да се намеси в делата за "царските имоти"

Дворецът "Кричим" е един от 17-те царски имота, национализирани през 1947 г. На Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок бяха възстановени шест от тях - дворците "Врана", "Царска Бистрица" и "Ситняково", както и две планински хижи в Рила и 16 000 дка гора.