Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / / iStock/Getty Images
Черно море е от стратегическо значение не само за Турция, Румъния и България, а и за НАТО. От 2014 г. засилихме присъствието си там и работим с Грузия и Украйна още отпреди войната”. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, запитан ще има ли алиансът стратегия за Черно море. Въпросът бе зададен на дискусия в рамките на годишния форум на Института "Аспен" в Букурещ, организирана преди започващата днес среща на външните министри на страните от НАТО в румънската столица.
 

Столтенберг подчерта, че алиансът не е част от конфликта в Украйна, но е готов да защити всяка педя от своята територия и призова страните членки на организацията да продължат да предоставят военна и хуманитарна подкрепа на Украйна колкото време е нужно. 
 

“Президентът Владимир Путин се проваля в тази брутална военна агресия. Отговаря с повече бруталност. Виждаме вълна след вълна от нападения срещу болници, училища, срещу цивилни и това е ужасно за Украйна. Това са тежки времена и за останалата част от Европа. Цената, която ние плащаме, е в пари. Цената, която Украйна плаща, е в кръв. Путин ще плати още по-висока цена. Не може да има мир, дълготраен мир, ако демокрацията е застрашена. От години се стремим да имаме по-конструктивен диалог с Русия, но тя бяга от това”, добави Столтенберг.

Руският президент Владимир Путин ще използва зимата като оръжие във войната, която причинява много страдания на украинския народ. Това заяви генералният секретар на НАТО. 

“Президентът Путин отговаря с по-голяма бруталност, атакува газовата инфраструктура, електропроводите и се опитва да лиши украинците от вода, електричество, осветление и отопление. Затова съюзниците от НАТО трябва да продължат да предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна, включително като им помагат да възстановят своята газова и енергийна инфраструктура”, заяви Столтенберг в Двореца на парламента в румънската столица.
 

По думите му, когато е започнала войната в Украйна, НАТО не е била изненадана. “Нашето разузнаване имаше индикации какво ще се случи месеци преди това. Бяхме подготвени още през 2014 година. Войната не започна приз февруари тази година, а през 2014 година”, подчерта генералният секретар на алианса.

Срещата на НАТО в Румъния: Помощ срещу руския натиск на всички фронтове

Столтенберг не изключи и възможността от втора бежанска вълна към Европа, както и от нова серия от атаки от страна на Русия. “Можем да очакваме още атаки. Но никой не може да каже точно колко. В момента Русия напада цивилни цели, защото не е в състояние да завоюва територии и се проваля”, добави генералният секретар на НАТО.

На финала той припомни, че най-дългата сухопътна граница на Румъния е с Украйна и Букурещ играе значителна роля в подкрепата за Киев. “В отговор на руската инвазия НАТО удвои бойните си групи от 4 на 8, включително една тук, в Румъния, водена от Франция”, припомни Столтенберг.
 
БТА