Станишев участва в подписването на Договора от Лисабон
Станишев участва в подписването на Договора от Лисабон / netinfo

Европейските държавни и правителствени ръководители се събират днес в португалската столица, за да подпишат Договора от Лисабон, който внася промени в европейските институции и дава тласък напред на ЕС, предаде Франс прес. От българска страна документът ще подпише министър-председателят Сергей Станишев. На церемонията ще присъстват и министрите на външните работи на 27-те еврочленки, между които и Ивайло Калфин.

Церемонията по подписването на договора ще започне в 11,30 часа местно време (11,30 часа по Гринуич) и ще се предава директно по телевизия Евронюз.

Церемонията ще се състои в манастира на йеронимите в Лисабон, символ на могъществото на Португалия през 15-и и началото на 16-и век, когато тя откри пътя по море до Индия, отбелязва Асошиейтед прес.

Новият европейски договор не се нарича конституция, но в него има цели пасажи от Договора за европейската конституция, отхвърлен на референдуми преди две години във Франция и Холандия. В новия документ, съдържащ 285 страници и плод на 10-месечни усилия, не се споменава нищо за европейско знаме или химн, нито пък е включен целият текст на Хартата за фундаменталните човешки права.

До настоящия договор се стигна благодарение на усилията, положени най-вече от германската канцлерка Ангела Меркел. Целта е договорът да влезе в сила на 1 януари 2009 г., преди следващите избори за Европейския парламент. За целта той ще бъде ратифициран бързо от националните парламенти на еврочленките, които ще избегнат по този начин рисковани референдуми. Единствено Ирландия настоява за провеждането на референдум за одобряването на новия документ. Великобритания, Холандия, Франция, Дания и Чехия категорично се обявиха против, за да избегнат опасността от евентуално отхвърляне на договора. Дори Полша, в която референдумът се смята за безопасен, също обяви, че няма да организира всенадорно допитване.

Веднага след влизането в сила на договора ще започнат проблемите около прилагането му, прогнозират агенциите. Те ще бъдат свързани най-вече с новите престижни постове, които той създава. Това са постът на върховен представител за външната политика и сигурността, радващ се на повече правомощия, и постът на председател на Европейския съвет. Вече се споменават няколко имена за втория пост - на бившия британски премиер Тони Блеър, на датския премиер Андерс Фог Расмусен, на белгийския премиер Ги Верхофстат, на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер и на бившия полски президент Александър Квашневски.

Церемонията по подписването на Договора от Лисабон ще бъде свързана с едно нововъведение в срещите на върха на ЕС - използването на общ самолет. Непосредствено след церемонията лидерите ще заминат за срещата на върха на ЕС в Брюксел, която се открива утре. Когато стана ясно, че двете събития съвпадат, германската канцлерка Ангела Меркел призова срещата на върха на ЕС да бъде в Лисабон, а не в Брюксел, за да се спестят средства и най-вече, за да се избегне вредното влияние върху околната среда, което ще имат емисиите на самолетите на европейските лидери. Белгийците обаче настояха срещата на върха на ЕС да бъде в Брюксел, както е предвидено в предходни европейски договори.

Португалците пък се заинатиха новият европейски договор да бъде подписан именно в Лисабон, защото е приет именно под португалското председателство.

В крайна сметка европейските лидери решиха да пътуват по двама и по трима до двете места на срещите на върха, за да се намалят вредните емисии от самолетите. За първи път шведският премиер Фредрик Рейнфелд ще лети в един самолет с датския премиер Расмусен. Финландецът Мати Ванханен ще пътува заедно с естонския премиер Андрус Ансип. С един самолет ще летят и белгийският премиер Верхофстат, неговият холандски колега Ян Петер Белкененде и премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер.