/ / iStock/Getty Images
Сондата "ИнСайт" на Марс, която временно излезе от строя през октомври, успешно се върна на първоначалната си позиция след аварията и ще продължи изследването на недрата Червената планета след Нова година, съобщава ТАСС.

Сондата ИнСайт блокира в почвата на Марс

Решението за възобновяването на работата на марсианския апарат ще бъде взето след 6 януари, съобщи сайтът на Германския авиационно-космически център, цитиран от агенцията.
 



По думите на научния ръководител на проекта Тилман Спон учените възнамеряват да вкарат по-дълбоко в реголита на Червената планета, който е нейната почва. Ще бъде проверено зали установката ще може да продължи самостоятелно своето движение след това.

Учени записаха туптящото сърце на Марс

Екипът ще проведе в най-скоро време първите измервания с помощта на температурните датчици и радиометрите на "къртицата". Те ще помогнат на планетолозите да измерят точната температура на пясъчни слой, който препятства придвижването на пробивната установка. Измерването на марсианската почва е от съществено значение за продължаване на работата на "къртицата", тъй като тя отново може да заседне или да аварира.
БТА