/ БГНЕС
Проливни дъждове и снежни бури превърнаха ливанския град Бекаа в огромно блато, трудно за живот за десетките хиляди сирийски бежанци, настанени там от години, предаде Франс прес.

"Това е най-тежката зима", казва Таер Ибрахим Мохамад, обитател на един от многото импровизирани бежански лагери в Бекаа, в източната част на Ливан. Пазейки се от студа, той е скрил лицето си зад червено-бяла куфия.

Сирийските бежанци са най-потърпевши от зимната буря в Ливан
 
Само за няколко дни страната бе връхлетяна от няколко бури, една след друга. При последната дни наред валяха поройни дъждове, но също и сняг. Река Литани преля и наводни долината, притисната между двата внушителни планински масива - Ливан и Антиливан. "Цяла нощ изгребвахме водата от палатката, но тя продължаваше да се пълни", разказва Таер Ибрахим Мохамед, живеещ в бежански лагер 40. Също като него, след като постегнали криво-ляво палатките си, пострадали от водата и ледения вятър, на семействата се наложило отново да се справят с поредните бедствия - сняг и наводнения.

Подслоните в лагер 40 близо до село Делхамия разкриват цялата мизерия наоколо. Полиетиленовите платнища на палатките, разпънати върху циментови плочи, почти не пазят от вятъра и големия студ. Толкова са нестабилни, все едно са издигнати току-що. А в действителност някои от обитателите на лагера са още от първите големи бежански вълни, избягали от ескалацията на конфликта в Сирия, започнал през 2011 г. Абу Ахмад, родом от сирийската провинция Хомс, кара вече седма зима в лагера. Той казва, че помощта за бежанците е недостатъчна."Тази година валя много дъжд. Но хуманитарните организации намалиха помощта си", разказва той, стъпил върху тухли, които служат за брод през калното блато.

Ливан бежанци
БГНЕС

"Погледнете сами. Нима с тези платнища може да стоим на топло, нима те пречат на водата да прониква вътре?", пита уморено Мохамед. "Никой нищо не ни е дал. Няма нови платнища, няма дърва, няма нищо", допълва младият мъж.
 
Прокудени от войната, която опустошава страната им, 1,5 милиона сирийци са се настанили в Ливан според официалната статистика, а над половината от тях са бежанци, които според ООН живеят в "изключителна бедност". Близо 24 000 души са пряко засегнати от екстремните климатични условия, съобщи Върховният комисариат за бежанците на ООН, който каза, че е раздал материали за ремонтиране на лагерите, както и дюшеци и одеала. Освен че разруши палатките на бежанците, бурята наводни и магистралата на север от Бейрут, наложи се да бъдат затворени училищата, прекъснат бе и основният път към Сирия.

Ливан бежанци
БГНЕС

Заради пореден период на снеговалежи хуманитарните агенции трябваше да пренастанят семействата, които още веднъж се оказаха без подслон. Сред пренастанените е и Фатима, 20-годишна бежанка, родена в северния сирийския град Алепо. Тя беше принудена да напусне заедно със семейството си палатката, в която живееше. Съседите им се сместиха и ги приеха в своята. "Палатката ни беше напълно наводнена, човек не можеше да живее повече в нея. Тогава си взехме нещата и си тръгнахме. Какво можехме да направим?", казва тя с въздишка.
 
Времето се прояснява за малко и децата излизат да играят. Обути с гумени ботуши, за да могат да ходят по разкаляните пътеки на лагера, малчуганите си организират истинска битка със снежни топки.

Ливан бежанци
БГНЕС

БТА