Смъртни присъди за футболна трагедия покачиха напрежението в Египет
Смъртни присъди за футболна трагедия покачиха напрежението в Египет / снимка: Reuters
Смъртни присъди за футболна трагедия покачиха напрежението в Египет
60790
Смъртни присъди за футболна трагедия покачиха напрежението в Египет
  • Смъртни присъди за футболна трагедия покачиха напрежението в Египет

И през днешния ден Египет е сцена на кървави сблъсъци. След вчерашните десет жертви на размириците в страната, породени от недоволството към управляващата партия „Мюсюлмански братя”, днес бяха убити най-малко 20 души и ранени повече от 200.

До трагедията се стигна след като съд в Кайро постанови смъртни присъди за 21 футболни фенове, участвали в миналогодишните сблъсъци на стадиона в Порт Саид, при които загинаха десетки хора. Присъдите покачиха напрежението в града и доведоха до ожесточени сблъсъци между протестиращи срещу тях и силите на реда.

В началото на миналата година футболна среща в египетския град Порт Саид завърши с 74 жертви и стотици ранени. След мача между „Ал Масри” и „Ал Ахли” привърженици на първия тим нахлуха на терена и започнаха да хвърлят камъни и бутилки към феновете на втория. Последва кърваво меле с десетки убити и стотици пострадали - най-тежката футболна трагедия в страната.

Подсъдими за безредиците на стадиона са 73 души. 21 от тях вече получиха смъртни присъди, които трябва да бъдат одобрени от Великия Мюфтия, който упражнява върховната религиозна власт. Присъдите за останалите ще бъдат произнесени на 9 март.

Постановените наказания обаче предизвикаха гнева на роднини и близки на осъдените, които се опитаха да нахлуят в затвора в Порт Саид, където се намират те. При сблъсъците с полицията, която използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата, загинаха десетки хора, сред тях и двама полицаи. „Много служители на органите на реда са в критично състояние”, пише в съобщение на египетското министерство на вътрешните работи. По-късно демонстрантите щурмуваха и две полицейски управления в града.

Две години след като президентът Хосни Мубарак беше свален от власт, в Египет отново има политическа криза. Недоволството на народа този път е срещу настоящия президент Мохамед Морси и управляващата партия „Мюсюлмански братя”. Египет се бори още с тежка икономическа криза в страната. Чуждестранните инвестиции спаднаха драстично, а бюджетният дефицит се увеличи значително.