/ iStock/Getty Images
Служител на Държавния департамент на САЩ е завел дело срещу ведомството и неговия ръководител Антъни Блинкен. Мъжът твърди, че
страда от т.нар. "синдрома на Хавана", който го е засегнал по време на служебните му задължения
. Това е първото подобно дело срещу американското правителство съобщи CNN, позовавайки се на документи.

В делото се отбелязва, че през 2017 г. в Гуанджоу, Китай, служител по сигурността от дипломатическите мисии Марк Лензи и семейството му са започнали да страдат от „главоболие, виене на свят, гадене, кървене от носа, безсъние и загуба на паметта“.

„Синдромът Хавана“ удари и посолството на САЩ в Колумбия (ВИДЕО)

Лензи каза, че апартаментът на друг служител на Държавния департамент с подобни симптоми, който е бил евакуиран от страната по медицински причини, е бил проверен. В съдебния процес обаче се твърди, че оборудването, използвано за откриване на микровълните, е "остаряло и не е работило правилно".

Твърди се, че на служителя е било казано, че заместник-помощникът на държавния секретар по дипломатическата сигурност „иска да ограничи достъпа до доклада“. Лензи е бил „спешно консултиран“ и му е казано, че е „твърде емоционален в разговорите относно проблема с оборудването“.

Според CNN Лензи доброволно се е изнесъл от апартамента си в Гуанджоу и е изпратил имейл до колеги, предупреждавайки ги за възможна заплаха за тяхното здраве и безопасност. В делото се отбелязва, че заради това писмо Държавният департамент е поискал служителят да бъде подложен на психиатричен преглед.
Германската полиция потвърди, че разследва случаи на „Хавански синдром“

Марк Лензи и съпругата му са били прегледани за увреждане на мозъка през 2018 г. Те са имали симптоми, подобни на тези, наблюдавани при специфичните радио вълни, поради което са е евакуирани в Съединените щати по медицински причини. В Щатите Лензи е бил официално диагностициран с мозъчно увреждане.

Произходът на синдрома продължава да е неизвестен. Според недоказани твърдения най-вероятно зад атаките стоят руснаци, които са използват звукови или други високоинтензивни електронни устройства, за да нанасят физически вреди на американските дипломати.
РИА