Служители на посолството на САЩ в Богота е възможно да са пострадали от мистериозното заболяване, което причинява болезнен звук в ушите, умора и замаяност, съобщава BBC. Известен като "синдромът Хавана", за пръв път той "разболява" американски дипломати в Куба през 2016 г. От тогава насам представители на САЩ в различни държави съобщават за случаи на синдрома.

„Синдром от Хавана”: Мистериозно микровълново лъчение?

Произходът му е неизвестен, като се предполага, че това е вид оръжие. Според недоказани твърдения най-вероятно зад атаките стоят руснаци, които са използват звукови или други високоинтензивни електронни устройства, за да нанасят физически вреди на американските дипломати.

Във вторник Wall Street Journal съобщи, че имейлите, изпратени от посланика на САЩ в Колумбия Филип Голдбърг, потвърждават редица „необясними здравни инциденти“ или UHI - терминът, използван за "синдрома на Хавана" от правителството на САЩ. Те са започнали към средата на септември.

Германската полиция потвърди, че разследва случаи на „Хавански синдром“

Колумбийският президент Иван Дуке коментира пред New York Times, че страната разследва докладите. Той добави, че САЩ също водят разследване. Новината идва преди планираното пътуване на държавния секретар на САЩ Антони Блинкен до Богота следващата седмица.

Посещението на Камала Харис във Виетнам се забави заради „Хаванския синдром"

През август вицепрезидентът Камала Харис отложи пътуването си до Виетнам, след като двама американски служители бяха евакуирани от страната, след като се разболяха от мистериозния синдром.