Т.нар. „Хавански синдром" забави посещението на Камала Харис във Виетнам. Наложило се полетът й да бъде отложен с няколко часа, след като екипът на вицепрезидента на САЩ получил известие от посолството в Ханой, че има регистриран случай със симптоми, типични за хаванския синдром.

След известно забавяне обаче е взето решение вицепрезидентът да продължи обиколката си в Югоизточна Азия. Не е ясно кой е бил засегнат от синдрома, но се знае, че служител от посолството във виетнамската столица е потърсил медицинска помощ.

„Синдром от Хавана”: Мистериозно микровълново лъчение?

„Хавански синдром" беше регистриран за първи път през 2016-а година в американското посолство в Хавана. Смята се, че е предизвикан от насочена микровълнова радиация.

През последните месеци бе съобщено, че множество американски дипломати в Германия също са получили симптоми на мистериозния синдром. Те страдат от главоболие, световъртеж, отпадналост. Почти всички те преди това са проучвали теми, свързани с Русия, пише Deutsche Welle.

Облъчване с микровълни са разболели американските дипломати в Куба и Китай

От ЦРУ твърдят, че подобни случаи са регистрирани сред техни дипломати и в други европейски страни и намекват, че зад новия вид атаки стои Русия.