ЕС и САЩ
ЕС и САЩ / iStock/Getty Images
Най-малко двама американски дипломати в Германия са проявили симптоми на т.нар. „Хавански синдром“, съобщава изданието The Wall Street Journal, цитирани от "Фокус".

Те вече са потърсили медицинска помощ.

През последните месеци дипломатите са изпитвали гадене, силно главоболие, болки в ушите, умора, безсъние и летаргия. Някои от тях дори не са били в състояние да работят, съобщава изданието.

Представители на САЩ посочиха, че подобни симптоми са наблюдавани при американския персонал в други европейски страни, без да поясняват в кои точно.

Разследват вероятно нападение с микровълни близо до Белия дом

През юли списание The New Yorker съобщи, че поне 20 американски държавни служители в австрийската столица са имали „необясними здравословни проблеми“ тази година. Източници на изданието не изключиха, че т. нар. атаки с възможно използване на „насочена енергия“ се превръщат в причина за неразположението на американски дипломати, разузнавачи и други служители. На свой ред директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви, че не изключва Руската федерация да има връзка с „Хаванския сидром“ сред американските дипломати, но подчерта, че не иска да прави прибързани заключения.

Предишната администрация на Вашингтон твърдеше, че повече от 40 американски дипломати са пострадали в Хавана от ноември 2016 г. в резултат на някакво външно влияние, наречено „акустични атаки“. Властите на САЩ държаха Куба отговорна за тези инциденти.
Облъчване с микровълни са разболели американските дипломати в Куба и Китай

Хавана многократно отричаше участие в инцидентите с американски дипломати. През октомври 2017 г. кубински експерти също така заявиха, че САЩ биха могли да определят звуците от щурци или цикади за „акустични атаки“.