Множество американски дипломати в Германия имат симптоми на мистериозния "Синдром от Хавана". Те страдат от главоболие, световъртеж, отпадналост. Почти всички те преди това са проучвали теми, свързани с Русия, пише Deutsche Welle.

Американски дипломати в Германия страдат от силно главоболие, световъртеж, гадене, болки в ушите и отпадналост. Според "Уолстрийт Джърнъл" тези симптоми се проявили през последните месеци и то толкова силно, че някои от засегнатите дори не били работоспособни.

Изданието съобщава, позовавайки се на американски правителствени представители, че и в други европейски държави имало американци, страдащи от загадъчния "Синдром от Хавана".

Някои от разболелите се били сътрудници на тайните служби или дипломати, занимавали се с теми, свързани с Русия - като например газов експорт, информационна сигурност или политически вмешателства.

Посещението на Камала Харис във Виетнам се забави заради „Хаванския синдром"

Регистриран за пръв път в Куба

Първите случаи на "Синдром от Хавана" бяха регистрирани преди пет години сред дипломати в кубинската столица. От 2016 година насам десетки канадски и американски дипломати, както и техните близки в Куба, страдали от силно главоболие, отпадналост, нарушения на зрението и слуха. Някои от тях дори трайно изгубили слуха си.

Оттогава насам същите симптоми са били установени и сред хора в Китай, Русия и САЩ. За последно такива оплаквания се чуха през юли тази година от около 20 американски представители в Австрия. Повечето от засегнатите там работели за американските тайни служби, твърди "Уолстрийт Джърнъл".

Атака с микровълново лъчение?

Американски служители твърдят, че оплакванията биха могли да се дължат на атаки с насочено микровълново лъчение, осъществени чрез мобилни телефони. Официално все още няма категорични изводи за причините на т. нар. „Синдром от Хавана“.

Координаторката на американските тайни служби Аврил Хейнс наскоро заяви, че властите засега нямат обяснение на какво се дължат "странните здравни проблеми". През последните години някои засегнати от синдрома дипломати обвиниха правителството във Вашингтон, че не проявява достатъчно усърдие в изясняването на проблема.
Deutsche Welle