/ БГНЕС
Убийството на бизнесмена Петър Христов получи широк отзвук в редица световни агенции. Собственикът на една от най-големите млекопроизводителни компании в България е бил застрелян и убит през деня, пише The Guardian.

Убиха бизнесмен в София (СНИМКИ)

“Убийството идва само няколко дни, след като България – най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз, пое 6-месечното ротационно председателство на ЕС“, пише изданието. Медията цитира информации за убийството на Петър Христов и подчертава, че той е близък до високопоставени лица от ГЕРБ.

„Убийството идва при внимателното разглеждане от Брюксел, която критикува България, че не се бори достатъчно с престъпните банди и корупцията. Преди три седмици данъчен служител бе прострелян в колата си в центъра на София“, пише още The Guardian.

Кой е убитият бизнесмен Петър Христов? (СНИМКИ)

Петър Христов помогнал за залавянето на банда, която стояла зад серия отвличания по време на първия мандат на настоящия министър-председател Бойко Борисов, казва Euronews.

“Според Европейската комисия, наскоро организираната престъпност в страната стана „по-малко видима“ и е по-малка заплаха за стабилността, отколкото в миналото. Въпреки това, борбата срещу корупцията е област, която е видяла най-малък напредък“, посочва медията.

МВР няма данни убитият бизнесмен да е получавал заплахи

В контекста на убийството, и Ройтерс определя България като най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз.