Кой е убитият бизнесмен Петър Христов? (СНИМКИ)

/ ThinkStock/Getty Images
49-годишен бизнесмен загина след стрелба посред бял ден в София. Петър Христов е бил прострелян на улица "Ралевица" в кв. „Манастирски ливади“. Мъжът е бил откаран в болница, където по-късно е починал. Христов е собственик на фирмата за млечни продукти "Лактима".

Мъж загина след стрелба в столичния квартал "Манастирски ливади"
БГНЕС

Бизнесменът е роден през 1968 г. в Силистра, но е израснал във великотърновското село Самоводене. Учил е във Висшето военно училище в старата столица, магистър по финанси е в Свищовската академия. Изучаваше и право във Великотърновския университет. Семеен е, има две деца. Има и брат, който също се занимава с бизнес.

В старата столица Петър Христов развива успешен бизнес. През 1996 г. той приватизира бившото предприятие "Млечна промишленост" във Велико Търново, като днес в компанията е въведен съвременен процес на организация на производството и в нея работят около 100 души.

Убиха бизнесмен в София (СНИМКИ)

С бизнес партньори участва в редица ключови проекти като изграждането на модерно депо за отпадъци във Велико Търново.

Той е в Съвета на директорите на холдинг „Пропъртис Мениджмънт Груп”, който обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, entertainment бизнеса, финансови и консултантски компании.

Убитият неведнъж гласно е заявявал подкрепата си за ГЕРБ по време на предизборни кампании, а в медии името му е сочено като „близък на Цветан Цветанов“. Той се изявяваше и като партньор на местната власт, финансирайки изграждането на детски площадки и спортни зони. Даряваше и средства за развитието на детския футбол.

Петър Христов (вдясно) при откриването на спортна база във Велико Търново през април 2016-а заедно с кмета на Търново Даниел Панов и спортния министър Красен Кралев
Dariknews.bg, Йоана Миланова, архив

Заедно със сдружение "Азбукари" пък направиха съвместни проекти- детската площадка за деца със специални потребности в търновски парк и кабинет по родолюбие "Креативни мислители" в едно от основните училища в града, спортно игрище. Даряваше и средства за развитието на детския футбол.
 

СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНО: Собственика на "Лактима Балкан" г-н Петър Христов е починал днес сутринта по нелеп начин, съобщават ме...

Публикувахте от Slavi Mihaylov в 8 януари 2018 г.
Петър Христов е известен с мащабната си дарителска дейност. Стана популярен като благодетеля на Мануела Горсова - момичето, което пострада при жестоката катастрофа, предизвикана от състезателя по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Бизнесменът помагаше финансово за лечението на момичето в Израел, което остана приковано на легло след инцидента.

Носител е на наградата „Велико Търново“ за 2008 г.