/ iStock/Getty Images
Някои евакуационни полети от Афганистан бяха подновени след вчерашния двоен самоубийствен атентат край летището в Кабул, насочен срещу хилядите отчаяни хора, опитващи се да напуснат страната след връщането на власт на талибаните.

САЩ предупредиха, че са възможни нови атаки преди крайния срок за изтегляне на чуждестранните войски, с което приключва най-дългата война за САЩ.
Жители на Кабул казаха, че няколко самолета са излетели тази сутрин от столичното летище. Разтревожените агфанистанци, стекли се край летището с надежда да успеят да заминат, днес са повече от всякога. На около 500 метра от оградата на летището десетки тежковъоръжени талибани не допускали никого да стигне до него.

Белият дом съобщи, че от 14 август досега от Афганистан са били евакуирани около 105 000 души, като само вчера изведените от страната са били 12 500, съобщава БТА.

Великобритания съобщи, че няма да приема повече хора за полетите от Кабул, освен тези, които вече са на летището, след като затвори центъра си за обработка на документите и навлезе в заключителния етап от евакуационната си операция, заяви днес британският министър на отбраната Бен Уолъс. Той каза, че Великобритания подготвя отпътуването днес на последните 1000 души, намиращи се на летището. След вчерашните атаки Уолъс също предупреди, че опасността от нови нападения вероятно ще расте, тъй като екстремистите се опитват да покажат, че са принудили западните сили да напуснат Афганистан.

Испания обяви края на евакуационната си операция след пристигането в Дубай на последните два испански полета от Кабул. С тези два полета извеждането на афганистански сътрудници и семействата им приключи, съобщи правителството. Самолетите са превозили последните останали служители на посолството в Афганистан, в това число посланика, военни от испанската армия и ВВС, а също четирима португалски войници и 85 афганистанци, сътрудничили на силите на Испания, Португалия и НАТО.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон каза, че Франция се надява да приключи евакуацията тази вечер, но отбеляза, че е възможно да продължи и след този срок.

Говорител на германското външно министерство пък заяви, че Берлин е идентифицирал около 10 000 афганистанци, които имат нужда от защита и право да пристигнат в Германия. Сред тях има хора, помагали на германските сили, журналисти и правозащитници. 300 германски граждани все още се намират в Афганистан. Германия приключи евакуацията на хора от Кабул вчера вечерта, след като евакуира над 5300 души, в това число и над 4100 афганистанци.
Швеция обяви, че слага край на евакуационната си мисия от Кабул, след като успя да изведе оттам над 1100 души.

Говорителят на Кремъл Дмирий Песков заяви, че опасността остава висока за всеки в Афганистан след нападението срещу летището в Кабул и че "Ислямска държава" и други терористични групи се опитват да се възползват от хаоса в страната. Той каза, че Русия осъжда вчерашния атентат.

Австралия обяви, че спира евакуационните полети от Афганистан след нападението, за което отговорност пое "Ислямска държава". Австралийският премиер Скот Морисън припомни, че Австралия е евакуирала над 4100 свои граждани и афганистанци с визи в последните девет дни от Афганистан. Близо 800 души, евакуирани от Австралия, сега пътуват за там. Австралийските власти призоваха австралийските граждани и афганистанците с австралийски визи да избягват зоната на летището заради опасения от нови нападения.