Управниците в Скопие чакат Германия да "пречупи" упоритостта, с която България отстоява националните си интереси
Управниците в Скопие чакат Германия да "пречупи" упоритостта, с която България отстоява националните си интереси / iStock/Getty Images
Ден след българското вето върху преговорната рамка за членството на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС, България е останала сама в Европа, а в Скопие са насърчени, че Германия ще пречупи България и рамката със сигурност ще бъде приета и преговорите ще започнат, пише скопскиет вестник „Слободен печат“.

България подпомогна 18 страни с над 5,5 млн. лв., най-голяма подкрепа оказа на Северна Македония

Македонското и българското правителство си размениха остри тонове, осъждайки другата страна, като в същото време заявиха, че ще продължат да преговарят, а продължението на разговорите се състоя вчера в София, където специалният представител на македонското правителство Владо Бучковски и министърът на външните работи на България Екатерина Захариева се съгласиха „да възстановят доверието“.

Премиерът на РСМ Зоран Заев се обърна към обществеността и заяви, че България е направила безотговорна грешка, а Скопие ще търси решение, което няма да засяга „македонската“ идентичност.
В атака срещу Заев сръбски историк се изпусна, че македонците са „открити“ през XX век

Междувременно Германия призова РСМ да не търси план Б за членство в ЕС и че решение ще бъде намерено по време на португалското председателство през следващите шест месеца, което според анализаторите, е напълно възможно след българските избори през март следващата година. .

„България наруши Споразумението за добросъседство по неевропейски начин, застана на пътя на нашата интеграция и направи жест, който не показва нито приятелство, нито братство“, заяви Заев в обръщение към обществеността вчера след българското вето.

Поругаха паметника на загиналите българи на кораба „Илинден“​​​​​​​

„Позицията на България е напълно ирационална и обидна за македонците и за цялата ни нация. През XXI век нито е европейско, нито е демократично да се казва на друг как да се самоопределя, да пише история и да налага идентичност. Тези условия не са приемливи за Северна Македония и ние твърдо застанахме в защита на македонските национални интереси", каза още Заев, който говори съвсем различни неща пред българските политици и медии.

2000 души на митинг за оставката на Заев заради отношението му към България​​​​​​​

Няма да позволим да бъдат докоснати стълбовете на идентичността и няма да позволим антифашистката идентичност да бъде застрашена и поставена под съмнение!

Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както основите на нашата идентичност са в македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от миналото и бъдещето“, приповдигнат към съгражданите си бе Заев, който повтори, че правителството е отказало да води преговори по въпроси, които дори не трябва да се обсъждат и че цената за преговори с ЕС няма да бъде ревизия на македонската идентичност.

Той благодари на всички други членове на ЕС и особено на Германия за техния принос в разширяването на ЕС като стратегическа цел.

„За съжаление процесът беше спрян от България, което е безотговорна и тежка геостратегическа грешка. И е добре нашите международни приятели и съюзници да не мълчат за тази грешка, защото много добре знаят, че сме показали приятелство и добра воля с България“, заяви премиерът на РСМ.

Той изрази съжаление, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ прославя неодобрената рамка като своя победа и подчерта, че ще продължи да търси решение на спора с България.

Обръщението на министър-председателя се състоя след пресконференцията в София, на която специалният пратеник Бучковски заяви, че доверието е нарушено и че ще се направи опит то да бъде възстановено в бъдещите преговори.

„Признаваме, че доверието е нарушено. Лично изразявам задоволството си, че приятелската Република България разглежда моето назначение като допълнително усилие от наша страна за възстановяване на доверието. Време е в периода, който предстои да се хванем за направеното, а не празни думи. Моята роля ще бъде да координирам прилагането на споразумението, но не в раздела за история. Не можем да променим историята, но можем да я променим в инфраструктурата и сътрудничеството на двете страни в много области“, каза Бучковски.

Захариева подчертава, че България не иска прости думи, а дела и че сме готови да търсим решение за преодоляване на натрупаното недоверие.

„Продължаваме разговорите за намиране на решение на останалите двустранни въпроси, както и за намиране на изход към пътя на Македония към преговорната рамка за членство в ЕС. Погрешно е това да се нарича вето, защото става въпрос за неодобрение на рамката за преговори. „Намираме се в деликатна фаза на нашите отношения“, каза Захариева вчера.

По думите й България не е наложила вето на разширяването, тъй като на заседанието на министрите във вторник не е обсъждано разширяване.

„Българската позиция е ясна. Изискваме гаранции за изпълнение на Договора за добросъседство, пътна карта за неговото прилагане, декларация, че няма претенции към македонското малцинство и използването на езика съгласно споразумението от 2017 г. Това не е в рамката на преговорите и България не може да го подкрепи“, каза Захариева.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот заяви вчера, че е разочарован, че заради една държава не е постигнато съгласие относно рамката за преговори за РСМ и Албания и каза, че това е тежък удар върху европейската политика към Западните Балкани.

„Европейската комисия предложи рамка за преговори, въпросът е кога, а не дали тя ще бъде приета. Бих искал да изпратя малко оптимизъм, само една държава не даде съгласие по рамката за преговори и тази рамка трябва да бъде приета от всички членове и от Северна Македония. Абсолютно съм сигурен, че нашите партньори в Скопие няма да бъдат обезсърчени“, каза Рот и обяви, че процесът ще продължи да се движи до постигане на съгласие.

Източник: „Фокус“