/ БГНЕС
Силни експлозии отекнаха във военновъздушна база в анексирания от Русия украински полуостров Крим, предаде ТАСС.

По последна информация един човек е загинал, съобщи ръководителят на "руската република" Крим Сергей Аксьонов.

Според министерството на отбраната на Русия в базата край село Новофьодоровка, близо до западното крайбрежие на анексирания през 2014 г. от страната украински полуостров, са се взривили авиационни боеприпаси. Основната причина за експлозиите е само нарушаване на правилата за пожарна безопасност, каза източник от ведомството.

Той добави, че няма признаци и факти, които да навеждат на мисълта за умишлено въздействие върху взривилите се боеприпаси.

Времето в района е горещо, като температурата днес бе над 30 градуса.
 

"Министерството на здравеопазването" на Крим потвърди, че един цивилен е загинал на място.

Шестима души, сред които едно дете, са пострадали. Петима от тях са с леки наранявания и им е била оказана амбулаторна помощ.

Шестият пострадал е с травми от средна степен на тежест и е опериран в болница. Животът му обаче е вън от опасност, съобщиха от "министерството на здравеопазването" на "руската република".

Трима очевидци разказаха пред Ройтерс за най-малко 12 експлозии с различна мощност в интервал от една минута около 15:30 ч. (и българско време). Три от взривовете били изключително силни, като в небето се издигнал черен дим. Приблизително половин час по-късно отекнала нова експлозия - най-мощната от всички. 

От министерството на отбраната на Русия съобщиха за журналисти, че на военното летище "Саки" около 15:20 ч. са се взривили няколко авиационни боеприпаса.

Военнослужещи на място заявили, че базата не е била подложена на обстрел.

Трийсет души, живеещи в района, са били евакуирани и настанени в общежитие в близкото село Прибрежное, написа в Телеграм Олег Крючков, съветник на Сергей Аксьонов.
 

УНИАН съобщи, че много местни жители и туристи напускат Новофьодоровка и в резултат на изхода на селото са се образували задръствания. Според очевидци, цитирани от украинската агенция, са нанесени щети на жилищни сгради в района на военната база.

Виктор Андрусив, бивш съветник в украинското министерство на отбраната, намекна, че експлозиите са причинени от обстрел.

Украйна получи с ракети с обсег 200-300 километра и ги използва, написа той в Телеграм.

Летище "Саки" е използвано от руски бойни самолети, за да бомбардират Запорожка, Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна, отбелязва УНИАН.
ТАСС посочва, че в базата са разположени руски военни самолети и хеликоптери, включително морска авиация, и има наземен тестов учебен комплекс за пилоти.
БГНЕС