Джулиан Асандж
Джулиан Асандж / Gulliver/Getty Images
Шведски съд отхвърли искане на прокуратурата основателят на организацията Уикилийкс Джулиан Асандж да бъде задочно задържан и така усложни процеса по екстрадирането на австралийския гражданин от Великобритания в Швеция, за да бъде разпитан по подозрение в изнасилване, предаде Ройтерс.

Експерт от ООН: Асандж е станал жертва на психически тормоз

Съдебното решение беше прочетено от съдията докладчик по делото в окръжния съд в шведския град Упсала, северно от столицата Стокхолм. На 13 май Швеция възобнови разследването по обвиненията в изнасилване срещу Асандж, които той отрича. Съдебното заседание се излъчваше пряко по телевизионния канал Ес Ве Те, предаде ТАСС.

Асандж бил твърде болен, за да се яви чрез видеовръзка на изслушване за екстрадация

На 20 май шведската прокуратура изпрати искане до съда да издаде задочно заповед за задържане на Асандж по подозрение в изнасилване. Зам.-главният прокурор Ева-Мари Першон съобщи, че ако съдът в Упсала беше разрешил ареста на Асандж, тя е щяла да пристъпи към процедура за издаване на европейска заповед за арест с молба за екстрадиране в Швеция.
Днешното произнасяне на шведския съд не означава, че предварителното разследване в Швеция срещу Асандж трябва да бъде прекратено, а само, че Асандж няма да бъде екстрадиран и може да бъде разпитан във Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

НПО: Обвиненията на САЩ срещу Асандж са заплаха за журналистите

На 11 април 47-годишният Асандж беше изгонен от еквадорското посолство в Лондон, където пруез 2012 г. беше получил политическо убежище. Той бе незабавно арестуван от британската полиция и в момента излежава присъда от 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на наложената му гаранция през 2012 г. Асандж се бори да не бъде екстрадиран в САЩ, които го обвиняват в публикуване на секретни документи.
БТА