/ Gulliver/Getty Images
Повдигнатите нови обвинения срещу основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж са сериозна заплаха за свободата на медиите, заяви неправителствената организация Комитет на журналистите на свобода на медиите, цитирана от АП.
 
Американският съюз за граждански свободи подчерта, че това е първият случай в историята, при който издател ще бъде съден за публикуване на вярна информация.

САЩ повдигнаха 17 нови обвинения срещу Джулиан Асанж

Вчера американското министерство на правосъдието повдигна нови 17 обвинения срещу Асандж, включително за опит да се сдобие с поверителна информация и публикуването й. Адвокатът на Асандж Бари Полак предупреди, че това е сериозна заплаха за всички журналисти, които искат да информират обществеността за действия, предприети от правителството на САЩ.

Асандж е обвинен, "че е насърчил източници да му разкрият вярна информация и за публикуването на тази информация", което представлява опасност за всички журналисти, които си вършат работата, подчерта адвокатът.

Осъдиха Джулиан Асандж на 50 седмици затвор

Представители на Държавния департамент подчертаха, че те не смятат действията на Асандж за журналистически. "Никой отговорен актьор, журналист или не, не би публикувал нарочно имената на хора, за които той или тя знае, че са поверителни източници във военни зони, излагайки ги на големи опасности", заяви помощник-главният прокурор на САЩ Джон Демърс.

Сред повдигнатите обвинения срещу Асандж е и това, че през 2010 г. е изложил на опасност източници на САЩ, публикувайки около 750 000 поверителни военни и дипломатически документи на САЩ, много от които нередактирани.
БТА