Шулц очаква санкциите на ЕС срещу Русия да се запазят
Шулц очаква санкциите на ЕС срещу Русия да се запазят / БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че е важно да се запази диалогът с Русия и тя да не бъде отхвърляна като парий, но същевременно трябва да продължи натискът над Москва заради действията й в Източна Украйна и Сирия, предаде Ройтерс.

На конференция в Берлин в понеделник, организирана от издателската група "Пасау", Шулц заяви, че очаква санкциите на ЕС да се запазят, тъй като са били въведени като част от Минското мирно споразумение и все още не са спазени условията за отмяната им.

През юли ЕС удължи икономическите санкции срещу Русия

На същата конференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск, на въпрос дали ЕС може да наложи нови санкции на Москва заради военната й подкрепа за режима на сирийския президент Башар Асад, отвърна, че единственият отговор е да бъдат удължени вече съществуващите санкции.

НАТО разчита както на демонстрирането на своята отбранителна способност, така и на диалога във взаимоотношенията си с Русия, заяви шефът на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Трябва да обединим две неща - проявата на мощ, тоест възпирането, и диалога. Не виждаме противоречие в необходимостта от отбрана и от диалог", каза Столтенберг на конференцията в Берлин.

"Искам ясно да заявя, че за нас е важно да избегнем нова Студена война, нова надпревара във въоръжаването и сме заинтересовани от конструктивни отношения" с Русия, заяви генералният секретар на НАТО.

Столтенберг заяви, че НАТО не планира да увеличава допълнително присъствието си в Източна Европа след разполагането на ракети "Искандер" в Калининград.

Столтенберг призова Русия да спре да подкрепя сепаратистите в Украйна

"Всичко това е част от мозайка, която се нарежда в продължение на определено време. Ние изпълнихме най-силната програма по укрепяване на алианса от времето на Студената война. Реагирахме, показахме сила и не планираме да увеличаваме допълнително присъствието си в Източна Европа", каза шефът на НАТО.

Източник: БТА