Столтенберг призова Русия да спре да подкрепя сепаратистите в Украйна
Столтенберг призова Русия да спре да подкрепя сепаратистите в Украйна / БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да прекрати своята "политическа, военна и финансова подкрепа за сепаратистите" в Украйна, предаде Ройтерс.

Апелът бе отправен след срещата на върха на алианса във Варшава, на която организацията укрепи източния си фланг като противовес на Москва, отбелязва агенцията.

Съюзниците са единни в своята подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза Столтенберг на съвместна пресконференция с украинския президент Петро Порошенко. Той подчерта, че НАТО няма да признае незаконното и нелегитимно анексиране на Крим от Русия и осъжда умишленото дестабилизиране (от нейна страна) на Източна Украйна, "където прекратяването на огъня се нарушава ежедневно".

Столтенберг призова Русия да спре да подкрепя сепаратистите в Украйна
netinfo
"Призоваваме Москва да прекрати своята политическа, военна и финансова подкрепа за сепаратистите. Всички страни трябва да прилагат изцяло Минските споразумения" за уреждане на конфликта в Украйна, призова Столтенберг.

Примирието в Източна Украйна се нарушава и прилагането на мирния план, договорен в столицата на Беларус от Украйна, Русия, Франция и Германия, е блокирано от месеци.

През последните седмици Париж и Берлин възобновиха дипломатическите усилия за изпълнение на Минските споразумения. Някои страни членки на ЕС и НАТО обаче са все по-обезпокоени от според тях бавния напредък на Украйна при провеждането на икономическите реформи и в борбата с корупцията. Те настояват за възобновяване на диалога с Русия, която от две години е в относителна изолация и с наложени санкции от страна на Запада.

Източник: БТА