Най-големите имена в британската и световна музика, кино и телевизия се обединиха, за да отдадат почитта си на кралица Елизабет II.

Сър Елтън Джон отдаде почит на кралицата по време на концерт в Торонто в четвъртък.

Певецът е приятел на кралското семейство и миналата година бе назначен в Ордена на почетните другари, където членството е ограничено до 65 души, съобщава BBC.

По време на концерта си в Rogers Centre той каза на тълпата: „Днес получихме най-тъжната новина за кончината на Нейно Величество кралица Елизабет.

„Тя беше вдъхновяващо присъствие. Бил съм около нея и тя беше фантастична. И тя преведе страната през някои от нашите най-велики и най-мрачни моменти с грация, благоприличие и истинска грижовна топлина.“

Краят на една епоха: Какво ще се промени след смъртта на кралица Елизабет Втора

Публиката от 50 000 души аплодира, докато изображението на кралицата бе показано на големия екран на залата, докато сър Елтън сподели своите думи за Елизабет Втора.

Аз съм на 75, тя е с мен през целия ми живот и ми е много мъчно, че вече няма да е с мен“, разсъждава певицата. „Но аз се радвам, че тя е в мир, радвам се, че си е в почивка и тя го заслужи, тя работи кърваво усилено. Изпращам любовта си към семейството й, нейните близки и тя ще липсва, но духът й продължава да живее , и ние празнуваме живота й тази вечер с музика."

След като отдаде почит, сър Елтън завърши с трогателно изпълнение на Don't Let The Sun Go Down On Me.

Майка, баба, кралица на цял народ: Животът на Елизабет II в снимки (ГАЛЕРИЯ)


Поп звездата Кайли Миноуг си спомни с умиление срещите си с кралицата.

"Нейната енергия, състрадание и аура имаха най-уникален блясък. Бях и съм във възторг." от Кайли Миноуг.

Много от културните дейци, които отдават почит, са се срещали, изпълнявали са и са били почитани от Елизабет II.

Лорд Андрю Лойд Уебър беше сред изпълнителите на концерта на платинения юбилей на звездите през юни. Той написа , че кралицата е била „постоянната котва не само на Великобритания и нейната любима Британска общност, но и вдъхновение за света през целия й живот на служба“.

Певицата Шърли Беси отбеляза как монархът е "останал непоколебим, достоен, вдъхновяващ", добавяйки: "Нейната смелост беше могъща, нейният пример е емблематичен".

Фронтменът на Rolling Stones сър Мик Джагър си спомни кралицата като „много обичаната баба на нацията“.
Авторката на Хари Потър Дж. К. Роулинг се опита да обясни :

„Някои може да намерят изливането на британския шок и скръб в този момент странно или странно, но милиони изпитаха привързаност и уважение към жената, която безропотно изпълняваше конституционната си роля в продължение на 70 години".

„Повечето британци никога не са познавали друг монарх, така че тя е била нишка, виеща се през целия ни живот.“ Актьорът Стивън Фрай обобщи реакциите на мнозина, когато чуха новината, публикувайки: „Не знам защо ридая. Наистина глупаво.

Падингтън отново успя да улови настроенията на нацията в своята почит в социалните мрежи след нейната смърт.
Актрисата Хелън Мирън , която спечели "Оскар" за ролята на монарха във филма "Кралицата" от 2006 г., написа, че е "горда да бъде елизабетинка".

Дейм Хелън, която също участва в конкурс за платинен юбилей това лято, добави: „Ние скърбим за жена, която, със или без короната, беше олицетворение на благородството.“
BBC