/ istock
Северна Корея съобщи, че е предприела действия за „окончателно затваряне и блокиране на южната граница“ със Сеул и е информирала американските военни, за да предотврати случаен сблъсък.

Пхенян предаде, че ще „прекъсне пътищата и железопътните линии“, които биха улеснили пътуването между двете Кореи.

Макар че Северна Корея определи решението като „голяма военна стъпка“, анализатор предположи, че тя вероятно е продължение на отдавна започнал процес.

Междукорейските отношения са в една от най-ниските си точки от години насам, като Пхенян закрива агенции, посветени на обединението, и обявява Южна Корея за свой „основен враг“.

Очакваше се, че на ключово парламентарно заседание, което приключи на 8 октомври, Пхенян ще се откаже от историческото междукорейско споразумение, подписано през 1991 г., което е част от стремежа на лидера Ким Чен-ун официално да определи Юга като вражеска държава.

В репортаж от днес, който съобщава назначението Но Кван Чол за министър на отбраната на мястото на Канг Сун Нам, не се споменава прекратяването на пакта.

През юли Сеул заяви, че Пхенян е прекарал месеци в поставяне на противопехотни мини и издигане на бариери, като същевременно е превърнал района в пустош по силно укрепената граница.

Севернокорейските войници, натоварени с укрепването на границата, са претърпели „многобройни жертви“ в резултат на инциденти с експлозии на мини.

През същия месец шпионската агенция на Сеул обяви, че е открила признаци, че Северна Корея разрушава участъци от железопътна линия, свързваща двете Кореи.

Севернокорейската армия посочи, че решението ѝ е „самозащитна мярка“ в отговор на южнокорейските „военни учения“ и посещенията на американски стратегически ядрени средства.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС