/ БТА
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изпрати послание за рождения ден на руския президент Владимир Путин и го нарече „най-близкия си другар“. Ким поздрави Путин за 72-ия му рожден ден и изрази надежда, че отношенията между двете страни ще се издигнат на ново ниво. 

Отношенията между Пхенян и Москва се задълбочиха след началото на войната в Украйна, което разтревожи Запада. Според севернокорейската медия KCNA, Ким е похвалил „непобедимите и вечни“ връзки между двете страни, след като Путин посети Пхенян през юни.

Ким е заявил, че Пхенян ще ускори усилията си да се превърне във военна суперсила с ядрени оръжия. През 2023 г. Путин и Ким подписаха споразумение за взаимна подкрепа при „агресия“, въпреки че терминът не беше уточнен. 

Има подозрения, че Северна Корея е предоставила оръжия на Русия в замяна на икономическа и технологична помощ, а Русия е разположила севернокорейски ракети в Украйна.

Джефри Люис, директор на Центъра за изследване на неразпространението на оръжия, коментира, че и Ким, и Путин се опитват да намалят последиците от международните санкции, създавайки мрежа от партньори извън обсега на американските санкции.

Северна Корея се стреми да усъвършенства своя ядрен и ракетен арсенал и вече е постигнала значителен напредък. По време на посещението на Ким в Русия през септември 2023 г. Путин обеща да помогне на Северна Корея с разработването на спътници.

На 8 октомври южнокорейски депутат съобщи, че военните на Сеул са открили признаци, че Северна Корея строи подводница с ядрен двигател, но строежът е все още в ранен етап и е необходим допълнителен анализ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
ВВС