/ gettyimages
Севернокорейски дезертьор в Южна Корея е бил задържан, след като е катастрофирал с краден автобус близо до границата в неуспешен опит да се върне в изолираната си родина, съобщи полицията за АФП.

Ким Чен-ун ръководи тестове на нови балистични и крилати ракети

Заподозреният е избягал на юг през 2011 г. и се е опитал да се върне в Севера с краден автобус, когато се е блъснал в барикада на мост южно от силно укрепената демилитаризирана зона (ДМЗ) между двете Кореи, според полицията на провинция Кьонги Букбу.

„Живее при трудни икономически условия като строителен работник и му липсва семейството, което все още е на Север“, казва следовател, обяснявайки причините, поради които мъжът е направил опит да премине.

Полицията обмисля да обвини заподозрения, който е на 30 години, в кражба и нарушаване на законите за националната сигурност, добави следователят.

Преминаванията от Юга към Севера са рядкост, като дезертьорите обикновено се насочват в обратна посока, често през Китай, след като прекосят река Ялу, която го отделя от Северна Корея.

Повече от 34 000 севернокорейци са дезертирали на юг от Корейската война през 1950-53 г. насам, въпреки че не е нечувано някои от тях да се опитат да се върнат в изолираната страна.

Око за око, зъб за зъб“: Северна Корея спусна балони с боклук върху Сеул


Между 2012 г. и 2021 г. 31 дезертьори са се завърнали в Севера, според данни на Министерството на обединението в Сеул.

Отношенията между двете Кореи са в една от най-ниските си точки от години насам, като Пхенян увеличава опитите с оръжия и бомбардира Юга с балони.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС