САЩ с достъп до имейли на висшето ръководство на Боливия
САЩ с достъп до имейли на висшето ръководство на Боливия / снимка: Gulliver/Getty Images

Американските разузнавателни агенции имат достъп до електронната поща на представители на боливийското правителство. Това заяви президентът на южноамериканската република Ево Моралес.

„Агенти на разузнаването на САЩ имат достъп до електронната поща на висшето ръководство на Боливия”, заяви Моралес пред свои привърженици. Той получил тази информация по време на срещата на държавните ръководители на Южноамериканския общ пазар (МЕРКОСУР), която се проведе в петък в уругвайската столица Монтевидео. МЕРКОСУР обединява Аржентина, Бразилия, Венецуела, Парагвай и Уругвай. Боливия, Колумбия, Перу, Чили и Еквадор са асоциирани членове.

В същото време боливийският лидер каза, че той лично не използва електронната си поща от съображения за сигурност. „Посъветваха ме да не я използвам, аз се вслушах и закрих своя акаунт”, каза Ево Моралес.

По-рано подобно изявление направи и аржентинският външен министър Ектор Тимерман, който също получил подобна информация в рамките на срещата в Уругвай. Той каза, че обектите на международния шпионаж са повече от сто „опозиционни дейци, правителството и Националния конгрес на Аржентина”. Тяхната електронна поща също била подложени на „взлом”, допълва БГНЕС.

Бразилия официално поиска обяснение от САЩ във връзка с разкритията на в. „Глобо”, направени въз основа на информацията, получена от бившия консултант на ЦРУ Едуард Сноудън. В статията се твърди, че с помощта на специални програми, в продължение на години американци са следили телефонните разговори и интернет трафика в Бразилия и други страни.