САЩ разтревожени от енергийните споразумения с Русия
САЩ разтревожени от енергийните споразумения с Русия / netinfo
Съединените щати са дълбоко разтревожени, че енергийните споразумения на Русия с България и Сърбия могат да засилят нейното влияние върху енергийните доставки за Европа и да се превърнат в инструмент за политически натиск, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източници.

България и Сърбия подписаха споразумения, подкрепени от Кремъл, за газопровода „Южен поток”. Проектът на стойност 10 милиарда евро се възприема в Европейския съюз като конкурентен на проекта за Набуко, който би трябвало да намали енергийната му зависимост от Русия.

Сръбските лидери подписаха днес още и споразумение с Русия, даващо на Москва контрола върху сръбската петролна компания-монополист.

В поверителен документ на сръбското правителство, получен от Ройтерс, се казва, че Вашингтон обмисля да използва дипломатически канали, за да изрази загрижеността си по отношение на споразумението (сръбско-руското) и да посочи недостатъците му. Източници на Ройтерс в България казаха, че Вашингтон се е опитал да убеди правителството в София да се оттегли от проекта, а българското обяснение за колебанието – желанието да притежава 51 процента от газопровода на нейна територия, била само параван. В крайна сметка сделката бе подписана при участие 50 на 50.