САЩ постепенно се връща към нормалния ритъм след преминаването на стихията Санди
САЩ постепенно се връща към нормалния ритъм след преминаването на стихията Санди / снимки: Reuters

Броят на жертвите на стихията Санди в Ню Йорк достигна 24, съобщи полицията в най-големия град в САЩ, цитирана от Франс прес. С това общият брой на загиналите в Съединените щати вече е най-малко 54. Според предишни данни жертвите на бурята в Ню Йорк бяха 18. По-голямата част от загиналите са били премазани от изкоренени дървета. Хората в гъстонаселените райони на Източното крайбрежие на САЩ, което беше връхлетяно от супербурята Санди, обаче постепенно започват да се връщат към обичайното си ежедневие, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки че градските автобуси в Ню Йорк възобновиха работа, а фондовата борса трябва отново да бъде отворена днес, стана ясно, че възстановяването на нормалния ритъм на живота в региона може да отнеме дни, а поправянето на пораженията в най-тежко засегнатите райони - значително повече време.

Мащабът на предизвикателството можеше да се види по протежението на река Хъдзън в Ню Джърси, където войници на националната гвардия пристигнаха в сериозно наводнения град Хобокен, за да помогнат за евакуацията на хиляди хора, блокирани в домовете им. А възникнаха и нови проблеми, след като огнеборци не успяха да стигнат до пожарите, разпалени от изтичане на газ в силно пострадалия крайбрежен град Мантолокинг.

„В Ню Йорк имаме най-малко 18 жертви", каза на пресконференция кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Той посочи, че ураганът Санди се е разразил с „историческа мощ" и добави, че е видял сцени на отчаяние, „напомнящи на онова, което сме гледали за края на Втората световна война".

Небивало тежки повреди са нанесени на нюйоркското метро със 108-годишна история. Според кмета метрото може да заработи отново най-рано след пет дни. Блумбърг потвърди, че фондовата борса на Уолстрийт ще бъде отворена в 9.30 ч. местно време, но училищата в Ню Йорк ще останат затворени.

Американските авиокомпании анулираха 2800 полета като последица от преминаването на урагана Санди, предаде ДПА, като се позова на специализирания сайт специализирания сайт FligtAware.com. С това общият брой на полетите, отменени тази седмица в САЩ заради супербурята, достигна 19 500. Най-тежко засегнати са били летищата в Ню Йорк, Филаделфия, Бостън и Вашингтон.

САЩ постепенно се връща към нормалния ритъм след преминаването на стихията Санди
netinfo

САЩ обаче постепенно започва да се връща към нормалния си ритъм. Движението по улиците на Ню Йорк беше натоварено в сутрешния пиков час, тъй като жителите на града започваха отново да тръгват на работа. На автобусните спирки имаше чакащи пътници. По Бруклинския мост, който беше затворен заради високите вълни, причинени от супербурята, минаваха колоездачи и хора, излезли за сутрешния си крос, а автомобилният трафик беше натоварен.

Две международни летища в района на Ню Йорк заработиха отново след преминаването на бурята Санди, предаде Франс прес.

Летищата "Джон Кенеди" и "Нюарк либърти", обслужващи Ню Йорк и затворени от понеделник заради стихията, подновиха работа в 7 ч. местно време (11 ч. по Гринуич), но все още с ограничено изпълнение на полетите. Летищата "Ла Гуардия" и "Тетърборо" все още не работят.

Заради Санди за няколко дни от летищата на засегнатите райони бяха отменени над 18 000 полета, като само вчера бяха анулирани над 7000 полета. Днес трафикът бавно се нормализира.

САЩ постепенно се връща към нормалния ритъм след преминаването на стихията Санди
netinfo

В Ню Йорк обаче бе отменен големият парад за Хелоуин заради жертвите и пораженията от урагана Санди, предаде АФП. „За първи път от 39 години история на парада той е отменен от спасителните служби на нюйоркската община и от полицията", съобщиха организаторите на събитието, което събира десетки хиляди маскирани жители на Ню Йорк. Полицията уточни, че основната причина за отменянето е прекъснатото електричество по улиците, където бе предвидено да премине парадът, допълва БТА.

Президентът Барак Обама планира да посети Ню Джърси, за да се запознае с положението в района на Атлантик сити, където Санди достигна сушата преди два дни.

Обама отменя предизборни изяви за трети пореден ден, за да се съсредоточи върху координирането на дейностите в отговор на бедствието. Неговият републикански съперник на изборите след шест дни Мит Ромни възнамерява да поднови кампанията си с пълна сила във Флорида днес.