САЩ обяви институциите и държавните служители от Русия, санкционирани заради репресиите срещу Навални
САЩ обяви институциите и държавните служители от Русия, санкционирани заради репресиите срещу Навални / iStock/Getty Images
Министерството на финансите на САЩ е наложило санкции във връзка с отравянето и осъждането на опозиционния лидер Алексей Навални срещу три руски изследователски организации, съобщава се в уебсайта на ведомството.
 

Това са Държавният изследователски институт по органична химия и технологии, Федералната държавна бюджетна институция "27 Научен център" и 33-и Централен изследователски и изпитателен институт на Министерството на отбраната на Руската федерация. Алексей Навални бе спасен от отравяне с невротоксина новичок, като прекара няколко месеца в берлинската клиника "Шарите".

Веднага при завръщането си в Русия той бе арестуван още на летището, след което бе осъден на 2,5 г. затвор в трудова  колония източно от Москва във Владимирска област.
  Във вторник Европейският съюз наложи санкции за нарушения на правата на човека срещу четирима руски граждани за ареста на Навални. Съединените щати, следвайки ЕС, обявиха въвеждането на санкции срещу Руската федерация. Списъкът включва 14 организации с формулировката „за производство на биологични и химически оръжия“.  

Навални проговори: Знаех, че съм умрял, нищо не ме болеше

Финансовото министерство на САЩ наложи санкции на седем руски официални лица в отговор на опита за отравяне на опозиционера Алексей Навални. Санкционирани са шефът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников, първият заместник-ръководител на администрацията на президента Сергей Кириенко, генералният прокурор Игор Краснов, ръководителят на Федералната служба за изтърпяване на наказания Александър Калашников, началникът на управлението по вътрешна политика към руския президент Андрей Ярин и заместник-министрите на отбраната Алексей Криворучко и Павел Попов, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"Използването на химически оръжия от Кремъл за запушване на устата на един политически опонент и сплашване на други показва явното му пренебрежение към международните норми", заяви министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Франс прес.

Санкциите са взети след консултации с ЕС и са ясен сигнал към Москва, уточни пожелал анонимност американски официален представител. Те включват замразяване на авоари на територията на САЩ, а също ще включват износни и визови ограничения.
Това са първите обявени от САЩ санкции срещу Русия от встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън на 20 януари, отбелязва АФП. Говорителката на Белия дом Джен Саки повтори призива на САЩ за освобождаване на Навални.


Няколко часа преди обявяването на американските санкции руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще предприеме ответни мерки. "Никой не е отменил правилата на дипломацията и едно от тях е принципът на реципрочност", каза той.