САЩ и Великобритания обмислят нови санкции срещу Сирия и Русия
САЩ и Великобритания обмислят нови санкции срещу Сирия и Русия / БГНЕС

Съединените щати и Великобритания предупредиха днес, че западните съюзници обмислят да наложат нови санкции срещу Сирия и Русия заради обсадата на Алепо.
Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след среща за Сирия в Лондон с участието на десетина страни, подкрепящи сирийската опозиция, предаде Франс прес.

"Предвиждаме допълнителни санкции и искаме да сме ясни: президентът Барак Обама не изключва нито един вариант", каза Кери на обща пресконференция с британския външен министър Борис Джонсън.

Асад: Сирийската криза е конфликт между Запада и Русия

Наред с това той сведе до минимум възможността за военни действия и добави, че негов дълг е да изчерпи всички дипломатически варианти. "Обсъждаме всички механизми, с които разполагаме, но не виждам никъде в Европа голяма охота да се тръгва на война. Не мисля, че парламентите на европейските страни са готови да обявят война", добави Кери.

Москва обвини Вашингтон, че е съсипал отношенията между САЩ и Русия

Той нарече бомбардировките срещу цивилни в Алепо престъпления срещу човечеството, а Джонсън призова Москва да прояви милост. Джонсън каза, че е много съмнително дали правителството на Асад и неговият съюзник Русия са в състояние да превземат Алепо или да спечелят войната и отправи призив към Русия и Иран да проявят лидерство и да сложат край на войната.

"От тях зависи да проявят милост към хората в този град и да спазват прекратяването на огъня", посочи британският външен министър, цитиран от Ройтерс.

Борис Джонсън: Русия рискува да стане държава-парий

"Жизнено важно е да продължим натиска и има много мерки, които предлагаме, като допълнителни санкции срещу сирийския режим и неговите поддръжници, както и мерки за изправяне на отговорните за военни престъпления пред Международния наказателен съд", каза Джонсън пред журналистите.

САЩ и Великобритания обмислят нови санкции срещу Сирия и Русия
netinfo

"Извършителите на тези престъпления трябва да помислят за това сега", добави Джонсън и също каза, че в Европа няма голямо желание да се тръгва на война в Сирия.
На срещата присъстваше и френският външен министър Жан-Марк Еро, отбелязва АФП.

Източник: БТА