САЩ и ЕС настояха палестинското правителство да признае Израел
САЩ и ЕС настояха палестинското правителство да признае Израел / снимка: BGNES

Европейците и американците се споразумяха да изчакат първите решения на новото палестинско правителство, преди да решат какво ще бъде поведението им спрямо него, предаде Франс прес.

"Трябва да кажем, че това правителство не спазва изцяло принципите на Четворката за мир в Близкия изток, които бяха толкова често повтаряни", заяви пред журналисти върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана след срещата във Вашингтон.

"Няма да се опитвам да тълкувам смисъла на израза "право на съпротива", но трябва да кажа, че не звучи много добре, когато някой говори за съпротива във всичките й форми", отбеляза държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс на обща пресконференция с Хавиер Солана, германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и с еврокомисаря по външните работи Бенита Фереро-Валднер.

ЕС и САЩ решиха да изчакат първите решения на палестинското правителство, преди да се произнесат окончателно каква ще е позицията им. ЕС реши да удължи с три месеца действието на механизма, който му позволява да изпраща финансова помощ на палестинците, заобикаляйки ръководеното от Хамас палестинско правителство, съобщи Фереро-Валднер.

"Онова, което правят, е много по-важно от онова, което говорят", подчерта Хавиер Солана.

САЩ и ЕС настояха новото палестинско правителство да изпълни исканията на международната общност за признаване на Израел и отказ от насилието, добавя ДПА.