/ БГНЕС
Ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан са първите поздравили Македония след историческото гласуване на конституционните промени, съобщи Плусинфо.

Парламентът в Скопие прие името Северна Македония
 
От името на Европейския съюз Могерини и Хан „искрено” поздравяват парламента за „решаващата стъпка към прилагането на споразумението от Преспа.”
 
„Политическите лидери и гражданите показаха решимостта си да хванат тази уникална историческа възможност за разрешаването на един от най-старите спорове в региона и решително да продължат напред по пътя към ЕС”, заявиха Могерини и Хан.
 
По думите им ЕС твърдо подкрепя споразумението от Преспа, което „дава пример за помирение за региона и за цяла Европа”.
 
„Макар и да очакваме следващите стъпки, които водят до цялостното прилагане на споразумението от Преспа, ЕС остава твърдо решен да продължи да подкрепя страната в общата ни цел за интеграцията ѝ в ЕС”, пишат европейските представители.

Македонският парламент гласува финалната фаза на конституционните промени?
 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също изпрати писмо до премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване на парламента.
 
„НАТО силно подкрепя пълното прилагане на Договора, което е важен принос за стабилния и проспериращ регион”, каза Столтенберг.

Многохиляден протест в Скопие поиска оставката на правителството
 
И гръцкият премиер Алексис Ципрас поздрави македонския си колега Зоран Заев.
 
„Министър-председателят поздрави господин Заев за успешното приключване на процеса по промяната на конституция на Бивша Югославска Република Македония“, заявиха от офиса на Ципрас в официално изявление.

САЩ също приветстваха историческото решение на Скопие. „Македония взе историческо решение. Вашето Собрание гласува за приемане на конституционните изменения, необходими за прилагането на Договора за Преспа с Гърция. Съединените щати приветстват решението на избраните от вас представители“, каза посланикът Джес Бейли тази вечер във връзка с приетите конституционни промени в парламента.

Когато процесът завърши с ратификацията от Гърция, това споразумение най-накрая ще разреши спора за името, който отдавна възпрепятстваше гражданите на Македония да реализират целите си за членство в НАТО и Европейския съюз, посочи Бейли.

Поздравявам вашите лидери в правителството и парламента заради тяхната визия, смелост и постоянство в търсенето на решение и поставяне на дългосрочните стратегически интереси на Македония на първо място. Очакваме с нетърпение да приветстваме Република Северна Македония като 30-ия член на НАТО и да продължим нашето стабилно партньорство с вас за насърчаване на стабилността и просперитета тук и в целия регион, изтъкна още посланикът на САЩ.
 
БГНЕС