Сана Марин
Сана Марин / Gulliver/Getty Images, архив
Класацията е на списание "Тайм"
Финландската министър-председателка Сана Марин е сред "Следващите 100 най-влиятелни хора" според американското списание "Тайм".

Изданието публикува днес разширен списък на знаковата си класация "Тайм 100", където се включват новоизгряващи лидери, оказващи влияние върху бъдещето. Той е разделен на няколко подгрупи, а Марин заема челно място сред тази на лидерите.

Статията, придружаваща снимката на финландската премиерка, е написана от министър-председателката на Норвегия Ерна Сулберг. По време на пандемията Сана "доказа, че това да си добър лидер не зависи от възрастта" и тя спомогна за това "нивата на зараза с коронавирус във Финландия да останат едва една пета от средното за Европейския съюз", пише Сулберг.

Сред лидерите се нарежда и бизнесменът от българско-американски произход Влад Тенев. Той е изпълнителен директор на компанията за борсова търговия без комисионни Robinhood, оказала се в центъра на полемиката с организираните действия на потребители на социалната мрежа Reddit срещу спекулациите с акции на големите играчи на "Уолстрийт".

Лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска също намира място сред "Следващите 100 най-влиятелни хора". "Светлана Тихановска е пример за съпротива и чест за всички нас, които се борим за демокрация в света", пише за нея венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

Масови протестни акции в Беларус започнаха след президентските избори в Беларус на 9 август миналата година, на които президентът Александър Лукашенко обяви победа с над 80 процента от гласовете на избирателите, гарантираща му още един мандат във властта. Властите арестуваха десетки опозиционери и активисти, а Тихановска, която бе основната опонентка на Лукашенко на изборите, замина за Литва, където сега живее в изгнание.

"Тайм" включва в класацията си още Рафаел Уорнок и Джон Ософ - двамата американски политици от Демократическата партия, които спечелиха на 5 януари изключително важните два балотажа в Джорджия, с което осигуриха техническо мнозинство на партията си в горната камара на Конгреса на САЩ.
БТА