/ Guliver/Getty Images
Завършилите студенти с най-високи оценки в света ще могат да кандидатстват за влизане в Обединеното кралство по нова визова схема, съобщи BBC. Правителството обясни, че отваря програма за "младите хора с висок потенциал, която ще привлече най-ярките и най-добрите студенти в началото на кариерата им".

Отчитат по-малко желаещи за британски университет след Брекзит (ВИДЕО)

Тази схема ще бъде на разположение на завършилите най-добрите университети извън Великобритания и ще важи за студентите, които са завършили през последните пет години. Те ще могат да се възползват от новите визови правила, независимо от това къде са родени и няма да се нуждаят от предложение за работа, за да кандидатстват.

Успешните кандидати с бакалавърска степен ще получат работна виза за срок до две години, а магистрите и нагоре ще имат право на работна виза за три години.

След това те ще могат да кандидатстват и за други дългосрочни трудови визи, ако отговарят на определени изисквания.

Кои университети трябва да са завършили отличниците?

Това са ВУЗ-ове, които влезат в топ 50 на най-малко две световни класации на университети на Times Higher Education World University Rankings, Quacquarelli Symonds World University Rankings или Академични ранглиста на световните университети в годината на дипломирането си.

В списък от подходящи университети с 2021 г., публикувани от британското правителството влязоха 20 университетите в САЩ, включително Харвард, Йейл и Масачузетския технологичен институт.

Какво трябва да знаят българите на Острова след Брекзит

Визата ще струва £ 715 плюс имиграционна медицинска надбавка.

Те ще трябва да преминат проверка за сигурност и да имат чисто криминално досие, както и да владеят английски език поне до ниво B1 intermediate.
BBC