Руският парламент разшири правомощията на Федералната служба за сигурност
Руският парламент разшири правомощията на Федералната служба за сигурност / снимка: Reuters, архив

Руската Държавна дума прие днес закон, който позволява на Федералната служба за сигурност да предприема действия срещу граждани, които подозира в престъпления, но няма доказателства за това, предадоха осведомителните агенции.

Предложеният от президента Дмитрий Медведев закон бе одобрен с 354 гласа, главно от управляващата партия "Единна Русия". Против гласуваха 96 членове на 450-местната долна камара на руския парламент, предимно комунистите и членовете на „Справедлива Русия". Съгласно новите си правомощия службата, наследник на КГБ, може да извиква граждани на „предупредителни разговори" с цел да предотврати извършването впоследствие на престъпни деяния „срещу сигурността на страната". Поддръжниците казват, че новата законова мярка е срещу тероризма и екстремизма.

Но юристи, правозащитници и представители на опозицията силно критикуват закона, като твърдят, че управляващите се опитват да върнат страната към авторитарно управление от съветски тип и „Биг Брадър". В обнародвано днес отворено писмо до Съвета на федерацията - горната парламентарна камара -  неправителствени организации заявиха, че той ще нанесе удар по правата на личността и представлява крачка назад към абсолютната власт на тайните служби в контрола над мирните граждани, уточнява БТА. Съветът на федерацията трябва също да одобри закона, преди той да бъде подписан от федералния президент и да влезе в сила.

По време на посещението си в Русия германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че новият руски закон напомня за изпитанията, на които източногерманците са били подложени от източногерманската комунистическа тайни полиция ЩАЗИ. На пресконференция след руско-германския форум в Екатеринбург руският президент Дмитрий Медведев защити закона, като настоя, че всяка страна има правото да запълни празнините в законодателството си включително по отношение на разузнавателните служби.