Дима Алексеев е руски художник, който напуска родината си и създава изкуство за бежанци, съобщава Voice of America (VOA). Има въпроси, чиито отговори се опитва да намери чрез своето изкуство, засягайки проблема за принудителната миграция, причинена от войни и международни конфликти. Днес нещастието на хората е особено интензивно и расте от само себе си. Дима Алексеев напуска успешната си кариера и комфортен живот в Москва през 2016 г., след като се почувствал неспокоен от поредица от руски действия, включително незаконното анексиране на Крим. Той се премества в Атланта, Джорджия и продължава изкуството си в Съединените щати. 

След като Русия нахлу в Украйна в края на февруари 2022 г., Алексеев започва да изследва сложния опит да бъдеш бежанец - от първоначалните чувства на болка и загуба до осъзнаването, че може би никога няма да се върнат у дома. Когато хората попаднат в екстремни условия, като миграция, стават крехки, прозрачни.

Алексеев насочва част от работата си към Украйна, посочват от Voice of America (VOA). Вижда приятелите си, които остават в Русия, заради своите ангажименти. Пита свой приятел "има война, защо не си тръгнахте?". И той казва "не мога, имам куче, имам майка, приятели, имам работа, не мога. Обичам онзи ресторант  срещу къщата ми. 

Други произведения са посветени на войната между Израел и Хамас. Творбите на Алексеев са изложени в Галевия, маршрута Персево-Ню Йорк.
Voice of America