/ БТА
Представители на руската опозиция отправиха призив ЕС да не признава резултатите от предстоящите през март президентски избори в тяхната страна. Руските опозиционери говориха пред две комисии на Европейския парламент в Брюксел по повод смъртта на Алексей Навални.

Искаме да видим разпадането на режима на Владимир Путин, искаме той и съратниците му да наблюдават края на този режим и да се сбъдне мечтаната от Навални Русия, заяви Леонид Волков от фондацията на покойния руски опозиционер. Имаме всички доказателства, че Навални беше убит, още не сме готови с новата си стратегия, но ще продължим неговата борба, добави той.

През 2021 г. Навални даде списък с най-близките приятели на Путин и все още не всички са санкционирани от ЕС. Този списък вече съдържа близо 7000 имена, посочи Волков.

Първата дама на „руската опозиция“: Коя е Юлия Навална?

Евгения Кара-Мурза, съпруга на опозиционера Владимир Кара-Мурза, също в руски затвор с дългогодишна присъда, призова ЕС да направи, каквото може, за да спаси политическите затворници в Русия и Беларус, и те да оживеят, за да помогнат за демократизирането на своите държави. Тя цитира данни, според които в Русия има около 700 политическите затворници, включително непълнолетни. Имаме само бегла представа за мащаба на репресиите в Русия. Съпругът ми все още е жив зад решетките, но е там, защото определи войната в Украйна като престъпление, отбеляза Евгения Кара-Мурза. 

Бившият руски зам.-министър на енергетиката Владимир Милов посочи, че милиони обикновени руснаци подкрепят вижданията на Навални за свободна и демократична Русия. Това е причината Навални да бъде убит предумишлено и хладнокръвно, коментира Милов. 

Бездействието след смъртта на Навални ще бъде възприето от Путин като проява на слабост. Путин се опасява да не бъде изпълнен последният завет на Навални и всички да излязат пред изборните секции в 12.00 ч. на 17 март, като това стане по-голяма новина от неговото очаквано "преизбиране" с 85 процента, каза Милов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Желязков, БТА