Дмитрий Песков
Дмитрий Песков / БГНЕС, архив
Русия отрече днес каквото и да е нарушение на международното право, след като беше обвинена от Украйна, че е използвала фосфорни бомби като част от военната си инвазия в съседната страна, продължаваща вече един месец, предаде Франс прес.

„Русия никога не е нарушавала нито една международна конвенция“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос на журналисти за обвиненията, отправени от украинския президент Володимир Зеленски.

Фосфорните бомби са запалителни оръжия, чиято употреба е забранена срещу цивилни, но не и срещу военни цели, според Конвенция, подписана през 1980 г. в Женева.

Протокол III към Международната конвенция за конвенционалните оръжия, подписан през 1980 г. и влязъл в сила през декември 1983 г., гласи, че този вид оръжие е „забранен при всякакви обстоятелства“ срещу цивилно население. Запалителното оръжие също е забранено срещу военни цели, когато те се намират близо до цивилно население. Този протокол обаче не се отнася за белия фосфор, когато се използва заради неговите димообразуващи или осветяващи свойства.

Русия и Украйна се считат за подписали Протокол III от 1982 г. (по времето на СССР), докато САЩ го подписаха с резерви през 2009 г., а Франция, също с резерви, през 2002 г.

Няколко държави бяха обвинени в използване на запалителни оръжия през последните години, като например САЩ през 2004 г. в Ирак, или Русия през 2018 г. в Сирия, припомня АФП.
БТА