/ Thinkstock/Getty Images
Индия и Русия обсъждат перспективата за създаване на наземни станции на своя територия с цел повишаване ефективността на работата на спътниковата навигационна система, съобщава РИА Новости.

Ръководителят на Индийската организация за космически изследвания заяви, че се планира изграждането на наземна станция в Русия, най-вероятно в Москва, за индийската навигационна система NavIC. От своя страна, Русия ще изгради такава станция в Бангалор за своята спътникова навигация.

Индия ще изпрати човек в космоса до 2022 г.

В речта си по случай Деня на независимостта на Индия на 15 август 2108 г. министър-председателят Нарендра Моди обяви, че през 2022 г. държавата ще изпрати в космоса самостоятелно свой национален екипаж. Полетът е планиран за декември 2021 г. и ще бъде в чест на 75-годишнината от независимостта на страната. В космоса ще бъде изпратен екипаж от трима души - двама мъже и една жена. Очаква се Русия да окаже съдействие при реализацията на проекта. Практическата съвместна работа на двете страни в това направление започва през тази година.

Първият и засега единствен индийски космонавт Ракеш Шарма престоя в орбита през април 1984 г. на борда на съветския космически кораб „Союз Т-11”.
 
БТА