Русия обеща 100 млн. дози от Спутник за ЕС след март, ако ваксината бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата
Русия обеща 100 млн. дози от Спутник за ЕС след март, ако ваксината бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата / IStock
В условията на забавяне на доставката на ваксини срещу коронавируса в ЕС, Русия предложи на Евросъюза доставка от 100 милиона дози от „Спутник V“ през второто тримесечие на годината, съобщиха в профила в Туитър на първата руска ваксина.

„След като завърши основната част от масовата ваксинация в Русия, Фондът за директни инвестиции на Русия може да предостави на ЕС 100 милиона дози ваксина „Спутник V“ за 50 милиона души през второто тримесечие на 2021 г. ". Ваксината е подала заявка за одобрение от Европейската агенция по лекарствата заедно с други 14 препарата.



В момента европейските здравни власти изпитват множество проблеми във връзка с доставката на достатъчно ваксини. Последната засечка е свързана с ваксината на Оксфорд и AstraZeneca след като от фирмата признаха, че няма да могат да доставят повече от 25% от дозите, обещани за първото тримесечие на годината.

Това е накарало Европейската комисия (ЕК) да създаде авариен механизъм за контрол и блокиране на износа на ваксини, произведени на територията на ЕС, за други страни.

Превод и редакция: DarikNews