/ Thinkstock/Getty Images
Властите в Румъния ще умъртвят или преместят 140 мечки и 97 вълка заради увеличилия се брой нападения срещу хора.

Мерките целят да „предотвратят значими щети и да защитят общественото здраве и сигурност“, заявиха от министерството на околната среда в изявление.

Гладни мечки нападат градове в Румъния (ВИДЕО)

Решението обаче предизвика гнева на редица екологични организации, въпреки че назначен от правителството екип учени подкрепиха мерките с довода, че това няма да „застраши опазването на тези два вида“. Според експертите умъртвяването на животните ще предотврати и лова с цел трофей.

Въпреки това от неправителствената организация WWF осъдиха решението на властите и заявиха, че изсичането на горите е причина за зачестилите нападения.

„Властите първо трябва да се справят с проблема, който е накарал мечките да се приближават все повече до човешките селища в търсене на храна“, заяви Кристиан Пап, ръководител на румънския клон на организацията.

Миналият октомври подобни обвинения принудиха министерството на околната среда да оттегли квотата за ловуване на 552 мечки, 657 вълка и 485 риса.

Кафявата мечка и срещите ни с нея

Обширните румънски гори са дом на близо 6000 кафяви мечки – 60% от европейската популация. През последните месеци все по-голям брой от животните започнаха да навлизат в градове и села в търсене на храна. През юли двама пастири бяха сериозно ранени при нападение от мечка в района на Карпатите.

Месец по-рано властите бяха принудени да затворят временно известния замък Пойенари, вдъхновил романа „Дракула“, след като туристи се сблъскаха с мечка и трите й малки.
БГНЕС