Райс е в Чехия, за да подпише за ПРО
Райс е в Чехия, за да подпише за ПРО / снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс пристигна в Прага, където следобед ще подпише с чешкия външен министър Карел Шварценберг споразумение за разполагане на чешка територия на радарна база от американския проект за противоракетен щит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Райс каза пред журналисти, че вчера във Вашингтон е имала конструктивни разговори с полския външен министър Радослав Шикорски по въпроса за разполагане на десет ракети прехващачи в Полша. Тя отказа да прогнозира дали двете страни ще се споразумеят. "Казахме им какво можем да направим. . . Все още има проблеми, затова не мога да кажа със сигурност какво предстои. Вчера имахме конструктивна среща", посочи шефката на американската дипломация.

Поведението на Русия към Грузия засилва напрежението, каза Райс и отправи призив към двете страни да се въздържат от провокативни действия. "Честно казано, някои действия на Русия през последните месеци засилиха напрежението в района", продължи Кондолиза Райс, цитирана от Ройтерс. "Грузия е независима държава. Отношението към нея трябва да бъде като към независима държава", добави тя.

Споразумението между САЩ и Чехия ще бъде подписано от Райс и Шварценберг в 15 ч. местно време. То предвижда изграждане на радарна база от американския проект за противоракетен щит близо до Прага. Двете страни подготвят второ споразумение за статута на американските военни, които ще работят в базата.

За да влязат в сила, и двете споразумения трябва да бъдат ратифицирани от чешкия парламент, в който десноцентристкото правителство на премиера Мирек Тополанек разполага със сто от общо 200 депутатски гласа. За ратификацията правителството ще трябва да осигури и подкрепа на депутати от опозицията, отбелязва Асошиейтед прес. Опозиционните партии остро критикуват проекта за участие на Чехия в противоракетния щит и настояват за национален референдум, а близо две трети от чехите са против разполагане на радарната база на чешка земя.

Министерството на отбраната на САЩ иска радарната база в Чехия и ракетите прехващачи в Полша да са в оперативна готовност през 2012 г., отбелязва АП.