Янукович уволни началника на Киевската градска държавна администрация
Янукович уволни началника на Киевската градска държавна администрация / снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Виктор Янукович е уволнил ръководителя на Киевската градска държавна администрация Олександър Попов и е назначил на негово място депутата Виктор Макеенко. Указът на държавния глава е публикуван на сайта му, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Макеенко, който е на 48 години, е депутат във Върховната рада от управляващата Партия на регионите. Той е член на междупарламентарната комисия по сътрудничеството между Върховната рада и Съвета на федерацията (горната камара на парламента) на Руската федерация и е член на президиума на политическия съвет на Партията на регионите.

Междувременно еврокомисарят по въпросите на разширяването и европейската
политика на добросъседство Щефан Фюле призова властите и опозицията в Украйна да прекратят насилието и да продължат диалога, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на декларацията, разпространена в края на двудневната визита на Фюле в Киев.

"На преговорите, които водих, изразих дълбокото безпокойство на ЕС във връзка с последните събития и подчертах необходимостта да се сложи край на насилието, да се води борба с безнаказаността на лицата, виновни за нарушенията на човешките права и да се продължи всестранният национален диалог, за да се намери изход от кризата, която пък заплашва да дестабилизира още повече страната", се посочва в изявлението на Фюле.

Същевременно бе съобщено, че районни съдилища в Киев са решили да бъдат задържани под стража 12 участници в протестите, които са обвинени в участие "в масови безредици, съпътствани от насилие, палежи и съпротива на представителите на властите с използване на оръжие", съобщи ИТАР-ТАСС.