/ БГНЕС
Демократ от Камарата на представителите внесе вчера резолюция за започване на процедура по импийчмънт на президента републиканец Доналд Тръмп, съобщи Франс прес и допълни, че на този етап това е символичен акт.

След бележката на Коми: Заплашен ли е Тръмп от импийчмънт

Конгресменът от Калифорния Брад Шърман е посочил като мотив, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като се е намесил в работата на бившия директор на ФБР Джеймс Коми в разследването срещу един от съветника по националната сигурност Майкъл Флин.

"Ню Йорк таймс": Тръмп е искал от Коми да прекрати разследването срещу Майкъл Флин

"Пълен абсурд, най-грозното в политическата игра", коментира говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс. Шърман призна, че предстои дълъг път, но допълни, че "ако импулсивната некомпетентност продължи", в крайна сметка републиканците също ще поискат Тръмп да бъде отстранен.

Ексшефът на ФБР Джеймс Коми ще свидетелства за президентските избори в САЩ

Никога в американската история Конгресът не е свалял от власт президента с импийчмънт. Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1998 г. са признати за невинни, а през 1974 г. Ричард Никсън предпочита да подаде оставка, за да избегне импийчмънт заради скандала "Уотъргейт".
 
БТА