Доналд Тръмп и Джеймс Коми
Доналд Тръмп и Джеймс Коми / БГНЕС
Бившият директор на ФБР Джеймс Коми, уволнен от американския президент Доналд Тръмп, ще свидетелства на 8 юни в Сената във връзка с предполагаемата руска намеса в президентските избори миналата година, предаде Франс прес.

Лавров отрече да е обсъждал с Тръмп уволнението на Коми
 
Изслушването пред сенатската комисия по разузнаването ще е публично и ще започне в 10:00 ч. (14:00 ч. по Гринуич), съобщи в комюнике самата комисия.
 
То ще бъде последвано от изслушване при закрити врата пред 15-те членове на комисията - републиканци и демократи.
 
Темата за евентуално тайно договаряне между членове на предизборния екип на Тръмп и Русия ще бъде засегната, тъй като тя попада в обхвата на разследването, ръководено от Коми до внезапното му освобождаване от поста на 9 май.

След бележката на Коми: Заплашен ли е Тръмп от импийчмънт
 
Бившият директор на ФБР, който не говори публично след уволняването си, разтърсило САЩ, ще бъде разпитан от конгресмени, които искат да установят дали Тръмп наистина е упражнил натиск върху разузнавателната агенция във връзка с разследването за Русия.
 
Според няколко медии Коми записал в свои бележки, че Тръмп е поискал от него "на четири очи" да прекрати разследването срещу неговия бивш съветник по националната сигурност Майкъл Флин - една от основните фигури в руския случай.

"Ню Йорк таймс": Тръмп е искал от Коми да прекрати разследването срещу Майкъл Флин
 
Президентът на САЩ отрича да е отправял подобно искане, така както и всякакви тайни договорки с Москва.
 
Тръмп все още не е назначил шеф на ФБР на мястото на Коми.
 
Междувременно американското министерство на правосъдието повери разследването за руската намеса на специален прокурор - Робърт Мълър, също бивш директор на ФБР и човек с репутация на независим.
БТА